Catre cei de 18 ani si nu numai


Scrisoare adresată celor care anul acesta au împlinit 18 ani şi pot vota

 

Cu toţii înţelegem că viaţa noastră depinde într-o măsură covârşitoare de a celorlalţi. Ca ea să fie cât mai bună, trebuie să fie cât de cât apropiată de ceea ce ne imaginăm noi că vrem de la ea. Pentru aceasta, societatea în care trăim trebuie să fie una democratică. În România însă intervine o problemă.

Cei care cer cel mai mult de la viaţă, care pot da cel mai mult societăţii în general, cei cu energie şi visuri, adică noi, tinerii, tocmai noi preferăm să evităm a intra în angrenajul democraţiei. Ne spălăm pe mâini de treburile civice şi îi lăsăm pe alţii să voteze pentru noi, să conducă pentru noi.

Şi atunci, de ce ne mai mirăm că lucrurile nu merg cum am vrea?

România nu este o ţară blestemată. Este o ţară în care cei mai mulţi şi cei mai activi cetăţeni refuză să participe la democraţie. Dacă participarea ar fi la fel de mare în rândul tinerilor ca şi în rândul celorlalţi, atunci România ar putea să se îndrepte spre o democraţie adevărată, de tip vestic.

Nu se poate ca unii să decidă pentru toţi.

Poate că unii nu înţeleg de ce ar trebui să le pese. Ar trebui să le pese pentru că noi toţi depindem de societate, iar dacă nu ne implicăm în felul în care aceasta funcţionează şi e condusă, ne vom trezi în spinare cu nişte lucruri nu tocmai plăcute. În trecut, orice încercare a vreunui om de implicare, orice voce critică, orice părere sinceră şi de bun-simţ la adresa societăţii era sancţionată aspru. În vremea comunismului nu puteai şti care dintre interlocutorii tăi nu erau turnători. Şi nu o spun eu. O spun cei care au trăit în vremurile acelea. Da, atunci nu puteai vorbi ce vrei tu, pentru că erau oameni care te pârau la autorităţi. Erau mai mulţi decât s-ar crede.

Şi totuşi a fost 1989. Pentru ce a mai fost, dacă apoi ştafeta nu a fost preluată de nimeni? Tinerii care s-au săturat de „pumnul în gură” au ieşit în stradă şi au dat jos un regim. Acum noi trăim vremuri în care se aplică aceeaşi metodă, dar mai subtil. Nu este corect.

Nu este corect să lăsăm treburile cetăţii în seama altora. Nu este corect să ignorăm şansa de a ne face auzite dorinţele şi opiniile. Nu este corect, deoarece:

 • O condiţie intrinsecă a democraţiei este împărţirea puterii tuturor cetăţenilor. Nu unora, nu celor care votează cu singura măsură a gramajului pungii cu făină.
 • Noi, cei de 18-19 ani, vom fi în curând cei care vom aduce inovaţie şi care vom duce mai departe societatea, care vom plăti pensiile părinţilor noştri.
 • Avem energie, avem năzuinţe, toate înnăclite de noroiul incompetenţei lor şi îngenuncheate de jaful făcut de ei.

Şi atunci, ce să facem? Să emigrăm? Unde? Acolo unde trebuie să faci acelaşi lucru? În vest tot democraţie e. În est? Acolo unde viaţa ta şi dreptul tău sunt subjugate unui stat omniprezent? Şi atunci, de ce zicem că la noi nu se poate? Nu se poate? Facem să se poată. Şi acest lucru chiar nu-i greu.

Ca să se poată, trebuie să existe mai întâi o voce a noastră. Dacă nu ne convine, trebuie să strigăm asta, nu să o şuşotim pe la colţ de stradă. Dacă nu ne convine, trebuie să avem iniţiativa de a crea o alternativă, sau măcar preocuparea de a o găsi la alţii.

În acest an, România îşi alege preşedintele. Dar aceste alegeri au o miză foarte mare. Nu e vorba de interesele partidelor, de mici mânării şi de mici schimbări, de faţadă. E vorba de viitorul nostru. Al tuturor. E vorba de faptul că România poate să îşi continue integrarea în Europa sau să plutească în derivă, singura direcţie posibilă fiind Asia.

De ce spun asta? Pentru că în aceşti 7 ani de la aderarea în UE, în România au început nişte reforme. Încet-încet, legea devine mai grea decât grupurile de interese. Dovada? Faptul că mari corupţi din toate partidele au ajuns la închisoare. Şi nu numai politiceni, dar şi mari oameni de afaceri care au furat din banul public.

În acest moment, marii baroni, oamenii de afaceri corupţi, politrucii, foştii securişti, membrii grupurilor de interese care s-au hrănit din banii tuturor românilor şi au lăsat ţara aceasta la coada Europei, se strâng să dărâme fundaţiile reformei şi ale democratizării, fundaţiile săpate pentru a fi primiţi în UE, continuate apoi de câţiva oameni demni de laudă din justiţie.

Şi dacă noi, care împărtăşim valorile libertăţii şi ale egalităţii în drepturi, noi, cei care vrem să facem ceva bun cu viaţa noastră, iar nu să aşteptăm să ni se spună ce să facem şi ce să muncim, dacă noi nu votăm, ce se întâmplă? Votează doar oamenii învăţaţi să asculte de ei. Executanţi. Soldaţi într-o mare armată, unde câţiva generali au putere absolută. Şi noi ne vom pierde libertatea.

Nu credeţi? Să vedem cine candidează.

Victor Ponta. Domnul a zis că admiră admiră Partidul Comunist Chinez pentru felul în care a condus China pe calea socialismului. Domnul susţine baronii corupţi, care fură din banii strânşi din impozitele plătite de românii cei mulţi şi de bună credinţă. Domnul minte cu neruşinare, ne duce ţara în regres economic şi îşi doreşte desfiinţarea acelor instituţii care apără legea în România. Legea şi ideea aceea că legea e deasupra oamenilor, idee care a adus Europei democraţia, progresul şi nivelul ridicat de trai.

Pe lângă Victor-Viorel, mişună tot felul de oameni ai sistemului. De la caraghioşi precum Tăriceanu, la funeşti precum Elena Udrea, până la personaje cu adevărat de speriat, precum Teodor Meleşcanu (care consideră că ne învecinăm cu Rusia acum). O opoziţie aproape la fel de lacomă de bani şi de înveterată ca PSD-ul aruncă în faţă un om care are la fel de multă coloană vertebrală ca un ecler cu ciocolată, anume domnul Klaus Iohannis.

Din păcate, eu nu voi avea drept de vot decât la puţin timp după aceste alegeri. Dar mi-aş fi dorit extrem de mult să pot vota. Pentru că vreau să îmi apăr viitorul, vreau să apăr viitorul nostru, al tuturor tinerilor. Cum aş fi făcut-o?

Avem pe cineva datorită căreia există aceste instituţii (DNA, ANI) care luptă contra celor care încalcă legea şi ne fură ţara şi viitorul. Această persoană a reuşit să şi-i facă duşmani pe toţi aceştia. Pe absolut toţi. Toate partidele, toate televiziunile, tot sistemul acesta o dispreţuieşte. Ori o ignoră, ori îi aplică tratamentul „pumnului în gură”. Această persoană a rămas mereu consecventă obiectivelor ei. Nu numai că se poate mândri cu crearea instituţiilor care astăzi apără legea şi au dus la condamnarea la închisoare unor oameni consideraţi până mai ieri intangibili, dar ea este şi cel de-al 3-lea europarlamentar din PE după activitate. Asta înseamnă că ea a fost pe locul 3 în ceea ce priveşte redactarea de iniţiative legislative (numite rapoarte) CARE AU TRECUT DE VOTUL PARLAMENTARILOR. Deci o persoană cu prestanţă la nivel european.

Dar mai mult decât toate acestea, este o persoană care a arătat mereu că doreşte să aducă România în rândul ţărilor civilizate ale Vestului, stârpind corupţia şi astfel dând ţării posibilitatea de a se dezvolta liber. Fără pile, fără şpăgi, fără competiţie neloială. A luptat pentru transparenţă în toate procedurile din executiv, legislativ şi judecătoresc, şi acum şi i-a pus pe toţi în cap. Pe toţi oamenii sistemului.

Însă acei oameni care nu susţin sistemul, care doresc reformarea României, care nu vor să vadă cum ţara alunecă înapoi spre dictatură, sau mai exact, spre oligarhie, spre un regim în care mafioţii conduc, acei oameni o susţin. Intelectuali de renume precum Liiceanu, Cărtărescu, Florin Tudose (care astăzi a murit, Dumnezeu să-l odihnească!) şi mulţi alţii şi-au declarat susţinerea faţă de candidatura ei. Profesori universitari, scriitori, doctori, IT-işti care lucrează voluntar pentru a-i face spoturile de campanie, oameni cinstiţi, care vor mai mult, toţi o susţin.

Credeţi că exagerez când spun că ea este şansa noastră? Atunci priviţi mai atent. Preşedintele ţării e cel care dă direcţia poporului care îl alege. El vine cu o viziune generală. Vreţi viziunea lui Ponta, aceea a marilor realizări ale PC Chinez? Vreţi lipsa de viziune a lui Iohannis, care în 2009 a fost propus ca premier de actualul puşcăriaş Voiculescu (împreună cu Antonescu şi cu actualul lui duşman, Ponta)? Vreţi viziunea Elenei Udrea, care nu poate nici măcar să critice eficient greşelile guvernării, darămite să vină cu o idee, dar măcar o idee personală?

Din păcate, nu suntem singuri. Sau din fericire. Suntem între Europa şi Asia, într-un moment în care cele două continente încep din nou să se răfuiască. Şi o ţară democratică înseamnă o ţară a Vestului. NATO şi-i apără doar pe ai săi. Dacă vrem să fim o ţară a libertăţii, trebuie să ne-o apărăm singuri, ca să rămânem în Vest. Alţii nu o vor face pentru noi.

Dacă aş fi avut drept de vot pe 2 sau pe 16 noiembrie, aş fi votat-o pe Monica Macovei. Neputând face asta, vă rog pe voi, cei de o vârstă cu mine, care aţi împlinit 18 ani din octombrie, din septembrie, din vară, din primăvară, să votaţi. Să votaţi cu Monica Macovei. Şi nu pentru că e mai bună decât ei. Pentru că e singura bună. Pentru că e singura şansă. Şansa democraţiei vestice.

Reclame

Despre andreigreceanu

Sunt un tanar din Romania. Am facut acest blog pentru a descrie niste situatii, pentru a arata dezastrul intelectual si nu numai din aceasta tara. Cred ca generatiile tinere ar trebui sa se ridice si sa faca ceva in aceasta tara, in loc sa plece din ea. Daca toti tinerii vor pleca din tara, cine va mai ramane cu initiative, cu reforme? Si vorbesc de toate domeniile, desi eu ma axez in principal pe politica si literatura. Eu cred in democratie suficient de mult cat sa-mi doresc ca ea sa functioneze si suficient de putin pentru a nu-mi face iluzii cu privire la limitele ei. Ma consider si eu un roman, si inca unul care vrea sa schimbe ceva in tara lui. De acum, mult nu pot sa fac, insa am o arma foarte importanta: scrisul. Imi place literatura, dar am gust si pentru politica. Interesanta combinatie, nu-i asa? Vreau sa imi croiesc un viitor in Romania. Pentru toti tinerii care gandesc ca mine si pentru cei ce inca cred ca mai bine e sa pleci in strainatate decat sa ramai si sa ajuti aceasta tara, eu va scriu. Va scriu si celor ce aveti un loc de munca, sunteti romani cinstiti si vreti o schimbare in bine. Va scriu tuturor celor interesati de literatura, tuturor celor care s-au saturat de lipsa de cultura modernista si vor o intoarcere la vechile valori, la valorile universale.
Acest articol a fost publicat în Eseuri politice și etichetat , , , , , , , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

15 răspunsuri la Catre cei de 18 ani si nu numai

 1. Mihai A zice:

  Ca sibian (unul care n-a votat Johannis in 2000, dar mereu dupa aceea), permite-mi sa te completez:
  – pentru ca avem nevoie de un om care a demonstrat si care a performat (TOTI ceilalti cnadidati nu se pot lauda cu ABSOLUT NIMC)
  – pentru ca povestea Sibiu Capitala Culturala 2007 i se datoreaza lui, in cea mai mare parte. Luxemburg fusese desemnat sa organizeze singur. Noroc cu Johannis in 2004 care chiar s-a batut pentru orasul lui.
  – pentru ca ceea ce a facut la Sibiu ii dovedesc clar calitatile administrative si organizatorice (are meritul de a-si alege si coordona foarte bine echipele). Pentru cine nu stie, Sibiul (judetul Sibiu) este mai mereu dupa locul 30 in topul alocarilor bugetare (anul asta chiar locul 37), in vreme ce la contribuabili este in top 10. Sa ai performanta cu BANI foarte putini demonstreaza totul
  – pentru ca planifica pe termen lung si isi indeplineste viziunea. Multi dintre concitadinii mei au strambat din nas atunci cand Johannis a decis modernizarea Aeroportului (sibienii voiau in primul rand sosea de Centura). Azi, cand autobuzele merg pline in zona industriala germana din jurul aeroportului si cand centrul e plin de turisti inteleg si ei de ce Johannis a tinut la decizia lui, cu toate faulturile venite de la Guvern. Arde de asemenea cel mai pertinent program prezidential din cate am vazut (toti ceialti promit marea cu sarea in 5 zile, el promite o viziune pe 10 ani)
  – pentru ca avem nevoie de un politician cu rafinament si conduita: decenta si cantarirea limbajului, transparenta si seriozitate in comunicarea publica, punctualitate perfecta si o etica a muncii tipica neamţului; pentru ca m-am saturat de circ, gargara ieftina, spectacol steril si injuraturi intre palate, si nicio aplicare pe adevaratele probleme ale Romaniei.
  – pentru ca nici nu se asteapta clasa politica la ceea ce ar urma cu Johannis, cat de multe le-ar impune prin comportamentul sau. Am vazut asta la Sibiu, cand un profesor obisnuit, ajuns candidat independent si apoi primar printr-o intamplare, i-a pus apoi cu botul pe labe pe toti contii si baronii locali. Cazul se poate repeta si acum, personajul are aceasta forta.
  – pentru ca vreau ca peste cativa ani sa ma pot mandri cu presedintele meu si cu tara pe care o reprezinta.

  Iar cand vine vorba de CV-ul lui, iti prezint cateva distinctii cu care a fost decorat:
  1. Ordinul Naţional Steaua României in grad de “Cavaler”
  2. Crucea Federala De Merit oferită de Republica Federală Germania
  3. Steaua Solidarităţii Italiene
  4. Ordinului de Merit în grad de ofiţer al Marelui Ducat de Luxemburg
  5. Ordinului de Merit „Marea Cruce de Argint” din partea statului Austriac
  6. Ordinul de Ofiţer al Coroanei Belgiene
  7. Medalia de Onoare conferită de Federaţia Comunităţilor Evreieşti din România
  8. Diploma şi placheta de onoare primită din partea Uniunii Asociaţiilor Etnicilor Germani Expatriaţi
  9. Medalia Steaua de Onoare a Federației Sașilor Transilvăneni
  10. Crucea de Ofiţer al Ordinului pentru Merite al Republicii Federale Germania

  Ti se pare doar o „persoana cu coloana vertebrala unui ecler de ciocolata”? Crezi ca aceste distinctii se dau asa, aiurea, oricui?
  E limpede ca finala va fi Ponta-Iohannis. Iar daca romanii il vor alege pe Ponta, inseamna ca asta e intr-adevar nivelul lor si isi merita soarta.

  Si totusi…

  • Am auzit si pareri diferite in legatura cu abilitatile organizatorice ale lui Iohannis, anume ca multe parti din Sibiu au ramas „in urma”, daca e sa ma exprim eufemistic, si ca numai centrul vechi a fost aranjat si ingrijit. Nu contest meritul lui Iohannis de a organiza treburile astfel incat Sibiu sa devina capitala europeana, insa, pe langa faptul ca nu este de necontestat ca prestatie de primar, nu vad ce calitati cu adevarat bune de presedinte are. Nu l-am vazut luand o pozitie clara pe o tema. Nu l-am vazut subliniind importanta parteneriatului cu Vestul. Nu l-am vazut luand o pozitie clara in privinta justitiei. Mai ales, nu l-am auzit spunand ceva clar in legatura cu 2012.
   Desi nu este un Ponta, Iohannis are destule carente. Nu are o coloana vertebrala pentru ca nu este vehement in nimic. Nu are o opinie clara despre nimic. Si e un om care a ajuns la sefia PNL-ului asa, in doi timpi si trei miscari. E clar ca are o datorie de achitat unor lideri PNL.
   In legatura cu medaliile, ele pot fi obtinute de orice om care frecventeaza anumite cercuri. Ca doar de-aia a fost bagat la inaintare.

   • Mihai A zice:

    Dude, sunt sibian. Esti prost informat cu „Nu a facut decat centrul Sibiului”. Evident ca a inceput prima si prima oara cu asta, dar dupa au urmat reabilitari de spitale, de licee, de scoli generale, programe de e-administrare impuse la nivelul Sibiului, canalizari puse la punct si strazi reabilitate si modernizte (ce e drept, un loc un Sibiu este mereu sub santier timp de multa vreme, pentru lucrari de durata, nu la mijto).

    Cea mai mare realizare a sa reprezinta Zona Industriala Vest. A folosit un teren inutilizabil pentru infrastructura viitoarelor companii ce aveau sa functioneze acolo. Le-au tras apa, curent, sosele, dupa a mers personal in toate cancelariile Occidentale sa convinga investitori straini sa initieze afaceri acolo. Azi, Zona Industriala Vest acopera vreo 15.000 de lcuri de munca. Si nu vin numai oameni din Sibiu aici sa lucreze, ci si oameni din Fagras, din Deva, din Brasov fac naveta zilnic fericiti ca au un loc de munca. Somajul nu exista practic in Sibiu (decat in cazul adevaratelor putori care chiar nu au chef sa munceasca). E adevarat, Sibiul a ajuns un pic sub nemţi acum (in sensul ca nu iti poti gasi un loc de mucna bine-platit daca nu stii germana), dar te asigur ca nivelul de trai este enorm.

    Ti-am argumentat mai jos de ce Johannis este, intr-adevar, intransigent si are pareri clare, iti dau chiar acum mai multe interviuri: http://adevarul.ro/news/politica/klaus-iohannis-adevarul-live-candida-indiferent-intampla-nu-exista-niciun-motiv-cred-pierde-procesul-ani-1_542912120d133766a883b4db/index.html . Unul pe teme economice: http://www.wall-street.ro/tag/klaus-iohannis-interviu.html . Unul mai „lejer”: http://www.kmkz.ro/de-pe-teren/interviu-dezvaluiri/klaus-iohannis-si-un-neamt-si-un-roman-daca-vor-sa-functioneze-nemteste-functioneaza-daca-nu-nu/ .

    Te rog, nu mai fii adeptul prejudecatilor si incearca sa asculti mai multe surse. Omul chiar e apreciat de multe personalitati. Iti dau cateva nume: Moise Guran, Victor Rebengiuc, Florin Zamfirescu, Mircea Druc, Emil Hurezeanu…

 2. Mihai A zice:

  Iar despre „verticalitatea lui”. In 2009 urma sa fie propus premier in caz ca ar fi castigat Geoana in fata lui Basescu, Nu s-a intamplat. Atunci, Johannis putea sa se bage la politica mare, sa haleasca si el ceva, dar imi amintesc foarte bine ca a doua zi a spus „Colaborarea s-a incheiat, ma intorc la Sibiu”. Nu a mai stat la discutii.

  De asemenea, in februarie 2014 urma sa fie propus Ministru de Interne si VicePremier. Tin minte groaza pe fetele tuturor cand urmau sa-l puna pe neamţ la Interne taman inaintea alegerilor. Evident ca Ponta l-a refuzat dintr-un motiv foarte simplu: Prea multa putere in mainile unui personaj prea incomod. Cu Johannis nu stai la discutii.

  Iar daca vei spune ca „experienta de la Sibiu nu il califica pt. a fi presedinte” (ca am auzit peste tot acest argument), sa ne gandim doar la Stefan Hell care tocmai a luat Nobelul in Chimie. Nascut intr-o amarata de comuna din jud. Arad. Sau de Eminescu care s-a nascut intr-un rahat de oras, Botosani. Le-ar fi spus cineva „Stati, bre, acasa, n-aveti ce cauta in lumea civilizata”. Si totusi, au ajuns la niste performante de invidiat.

  Nu ma astept ca Johannis sa faca minuni. La urma urmei, atributiile unui presedinte sunt destul de limitate. Cred, totusi, ca Johannis-Presedinte ar fi prima fisura din sistem. Ne-ar da un plus de incredere in Occident (imagineaza-ti discutiile tete-a-tete cu Merkel in germana sau cu ceilalti oficiali europeni in engleza, limbi pe care le cunaoste fluent, ceilalti dau in gropi). Si sunt sigur ca s-ar rupe acest cerc vicios al „miticismului” nostru tipic. Ardealul va iesi masiv la vot pentru el. Si tot Ardealul a intors rezultatul alegerilor in 1996, cand in sfarsit Emil Constantinescu l-a doborat de Iliescu.

 3. Mihai A zice:

  Iar despre pozitia lui Iohannis fata de „lovitura de stat”din 2012 se paote rezolva foarte simplu: Iohannis NU era in nicio formatiune politica in 2012. Punct. Era inca membru al Forumului Democrat al Germanilor din Romania, el intrand in PNL abia in februarie 2013. Tot datorita lui s-a si rupt USLul (momentul cu numiea lui la Interne). Crede-ma, daca nu exista Iohannis, USL si acum exista, Crin Antonescu era candidatul USLcare efectiv ar fi defilat fara probleme spre Cotroceni cu vreo 70%. Asa, exista o alternativa la partidul-stat PSD.

  Iar despre „moralista”de Monica Macovei: Dupa ce 5 ANI DE ZILE te afli in PD-L. Dupa ce ajungi la al doilea mandat de europarlamentar pe listele PDL, beneficiezi de bannere, de campanie electorala, esti a doua pe listele partidului si ajungi in fine europarlamentar…La cateva saptamani spui: „Eu nu ma mai simt reprezentata de PDL, sunt toti niste mafioti, acum sunt independenta, sunt de-a voastra!” Zau, mami?! Pai si 5 ani de zile nu ti-ai dat seama de „mafiotii” din jurul tau? :)))) Taman acum ti-ai dat seama. Daca nu ar fi candidat pe listele PDL la Europarlamentare, nu ajungea in vecii vecilor la Bruxelles din nou. Mirea Diaconu a candidat independent si a strans atatea voturi pentru ca avea ditamai Antena 3 in spate. MM ce avea? :))

  • O sa iti raspund postand aici ceea ce scrie Dragos Paul Aligica despre 2012 si Iohannis

   „Apropo de lectiile lui 2012, de ce momentul a fost examenul decisiv al ultimilor 20 de ani de istorie politica romaneasca si testul suprem al romanilor ca natiune occidentala sau cu pretentii si aspiratii de occidentalizare. Un preambul la un comentariu ulterior despre Iohannis, candidatura sa si pretentiile sustinatorilor sai. (Si evident, pentru cine nu sesizeaza evidentul, ca nota in sustinerea candidaturii lui M. Macovei).

   Benedetto Croce: “Cei ce isi dau cu parerea sau construiesc teorii atacand domnia legii sau statul de drept, isi permit sa o faca cu usurinta si cu iresponsabila preocupare pentru implicatii pentru ca sunt inconjurati, protejati, tinuti in viata de legi si de respectarea lor; in clipa in care edificiul legilor [si aparatul constitutional care il tine in picioare] se prabuseste, si vor vedea pe pielea lor ce inseamna asta, vor pierde imediat gustul pentru trancaneala si teoriile lor iresponsabile”.

   La care Giovanni Sartori comenteaza: “Asta ar trebui sa fie un avertisment si o tema de meditatie serioasa. Pana la urma faptul ca de doua mii si ceva de ani omul occidental, civilizatia occidentala isi cauta si gaseste sursa libertatii in domnia legii, si nu altundeva, ar trebui sa insemne ceva, trebuie sa fi existat un motiv serios pentru asta…” Si continua: “Cand domnia legii se dizolva si degenereaza in domnia legislatorilor, se deschide calea unei opresiuni si tiranii, fara precedent in istorie, exercitate in numele legii.”

   Bun. Deci:

   1. Nu e un moft, o chicita si un partipri insistenta cu 2012 si lectiile sale. E o chestie majora. De fapt chestia majora a traditiei politice si de guvernare occidentale de 2000 si ceva de ani. Punct.
   2. Faptul ca Iohannis nu s-a clarificat si nu a clarificat public chestiunea nu e o sicana de campanie electorala balcanica. E chestie serioasa care separa apele.
   3. Faptul ca tot felul de pretendenti la gazetarie, publicistica si comentariat gasesc cu cale sa ia peste picior tema statului de drept, nu arata decat un lucru: Ca polemica sau discutia cu aceste mostre de balcanism si spoiala –facaturi cu pretentii- trebuie sa se reduca din partea noastra la o simpla expresie accesibila mintilor lor de mitocani si mahalagii regionali, semiliterati si uneori semialfabetizati: “Hai Sictir”.

   In sfarsit: Minoritatea care a fost si ramane constant pe o parte a baricadei, pro-occident, pro-reforma, pro-stat de drept, pro-capitalism intelege necesitatea aliantelor si compromisurilor intr-un sistem democratic liberal. Dar exista niste principii si limite si in asta. Asta e. Nu de noi depinde restul.

   Minoritatea asta in Romania este avatarul si echivalentul minoritatilor care timp de sute de ani in Occident au sustinut aceste idei si principii indiferent de circumstante si suisuri si coborasuri. Cine intelege ce inseamna asta, intelege ca oamenii astia si influenta lor in opinia publica si electorala, atata cata e, nu sunt manipulabili cu spaime electorale si voturi strategice. Cine nu intelege, n-a inteles nimic nici despre democratie, nici despre liberalism, nici despre Occident, nici despre viitorul sau lipsa de viitor a Romaniei.

   Asta e. Si cu asta inapoi in mahalaua si metocul propovaduite si implementate institutional-national de elitele si majoritatile populare, mandre ca sunt romani.”

 4. Corneliu Padurariu zice:

  Dupa prima parte a „scrisorii”, mi am dat seama ca iesti un pui „basist” si n am mai putut continua cu lectura desi la inceput imi placea. Pacat…

 5. Popescu Nicolae zice:

  Un comentariu pentru Mihai: Mircea Diaconu nu a cistigat atitea voturi pentru ca avea Antena 3 in spate, a cistigat pentru ca o mare parte dintre cei care l-au votat au considerat ca „scumpa de ANI”, ca sa folosesc exprimarea Monicai Macovei ii ingradeste drepturile si pentru ca a avut curaj sa se lupte pentru ele. Cit despre ce a facut neamtul in Sibiu in 2004, mai bine spui citi bani a primit de la buget pentru a organiza totul. Si tu puteai sa fii in locul lui si faceai la fel daca aveai banii asigurati.
  Ca sa-ti raspund tie, Andrei: cindva am fost si eu ca tine, aveam idealuri, etc. Toate au disparut in momentul in care am realizat ca nu exista putere si opozitie, exista o mare infratire pentru bani, de la nivel local si pina la nivel central. Adorata ta, Monica Macovei, ar trebui sa-ti raspunda la intrebarile despre casa in care au stat parintii ei si la cele legate de toate actiunile ei prin care i-a facilitat actualului dictator acapararea puterii. Pentru ca tu, in momentul de fata, traiesti intr-o dictatura. Parintii tai ar trebui sa fie de virsta mea actuala si ar trebui sa stai de vorba si cu ei inainte de a publica texte pe blog. Nu-mi explic de ce cei de la DCNews au ales sa-ti faca textul cunoscut. Este treaba lor. Dar textul tau pleaca de la premise gresite.

  • Intr-o dictatura nu iti poti exprima liber punctul de vedere.
   Intr-o dictatura, daca e a presedintelui, nu poti, ca guvern, sa faci absolut ce doresti tu.
   Intr-o dictatura nu poti, ca individ, sa-i rezervi dreptul de a spune ce vrei despre dictator.
   Intr-o dictatura exista opresiune, ori institutiile care cica intaresc aceasta dictatura sunt, culmea, institutii ale justitiei, laudate la nivel european, si nu calomniate pentru ca sunt sub comanda politica. Altfel, de ce sunt arestati si anchetati oameni din toate partidele si grupurile de interese?

   • septilici zice:

    o să vă spun de ce o s-o votez pe monica macovei. absolut subiectiv, dar venind de la un om care a stat 40 de zile în piața universității în 1990. pe puncte:
    1. fiindcă are vîrsta la care se poate deveni președinte. nimeni care are sub 50 de ani nu ar trebui să aibă dreptul constituțional de a ocupa vreo poziție între primii 30 de oameni ai țării. nu fiindcă nu i-ar duce mintea sau cultura și diplomele, ci fiindcă, pur și simplu, nu-i duc hormonii.
    2. fiindcă este OMUL care a reușit să pună justiția din țara asta pe calea cea dreaptă. pentru că nu va abdica niciodată de la această credință. o țară fără o justiție la fel pentru toată lumea este o țară retardată. ce a făcut monica macovei nu va putea fi luat înapoi de nimeni.
    3. pentru că monica macovei a lucrat în parlamentul european și a avut inițiative care privesc atît românia cît și toate statele UE. monica macovei este cineva care știe la perfecție legislația uniunii din care facem parte. se cheamă europa.
    4. pentru că monica macovei îmi oferă garanția că țara mea nu se va îndrepta spre china și/sau rusia.
    5. pentru că monica macovei este mamă și fiică, și are viziunea generoasă asupra acestor categorii de români.
    6. pentru că monica macovei nu plătește pomeni electorale pentru voturi. pentru că monica macovei a avut îndrăzneala să ceară șoferi voluntari care să-i facă serviciul de a-i transmite mesajul în țară. pentru că mă ofer, oficial, cu acest prilej. Da, doamna MM, accept să fiu purtătorul Dvs de mesaj.

  • Popescu Nicolae, probabil aveți mai multe cunoștințe decât mine dar eu știu că Monica Macovei a câștigat un proces la CEDO pe marginea scandalului cu casa. Asta denotă prezența unei lipse de informare. Acută și acutizată.

 6. Mihaela zice:

  bravo, copile ! esti bun la debating, echilibrat si argumentat… te-as aprecia si pentru optiune dar deja as fi subiectiva 🙂 ce vreau sa stii, de fapt, este ca tinerii ca tine ma fac sa sper ca nu e totul pierdut si poate nu o sa imi para rau ca mi-am dorit sa raman in tara mea. mult succes si pastreaza-ti idealurile, ca blazare avem prea destula. cei care au reusit sa faca ceva in viata lor nu au fost blazatii ci oamenii care au crezut in ceva. si mai ales in ei.

 7. Stamate zice:

  Interesanta pledoarie pentru Macovei, dar ar merita sa te informezi mai mult despre aceasta individa si metodele ei cu totul „deosebite”. Nu asta ne trebuie acum, dar multa lume are impresia ca se va cobori din ceruri ca o justitiara divina. In privinta lui Udrea e clar ca este o paparuda, iar Ponta…mda, nu mai e nimic de zis despre el. Cat despre Tariceanu si Iohannis, nu prea imi dau seama de ce ii respingi asa repede… E irelevant sa scriu aici motive pro si contra la fiecare, insa are rost sa te indemn sa cercetezi mai amanuntit. Lucrurile nu sunt ceea ce par.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s