„Să realizăm marea unire”… împotriva lui Ponta!


ponta1b-465x390

Mă număr printre cei care s-au aşteptat la un scor mai bun al candidaţilor dreptei. Sau, în genere, la un scor mai prost al lui Ponta. Acest lucru nu s-a întâmplat. Premierul nost’ român get-beget, ortodox cu acte şi cu icoane (folosite în scop electoral), cu familie fericită şi socru respectabil (şi puşcăriabil), a luat puţin peste 40%.

Contrar părerii induse de titlu, acest articol nu va fi unul care să promoveze votul negativ, un articol contra a ceva. Deşi un pro-ceva presupune în acelaşi timp un contra-ceva. Mă voi folosi de fapt de acest adevăr pentru a scoate la iveală realele motive pentru care acum trebuie să luăm atitudine şi să schimbăm situaţia ce s-a evidenţiat în turul I.

Nu e doar un meci împotriva lui Ponta. Trebuie să ne gândim la ce apărăm şi susţinem, ca naţie, ca popor. De ce să luptăm contra lui Ponta? De ce contra PSD? De ce să ne ducem să-l votăm, de bine, de rău, pe Iohannis, în loc să stăm acasă şi să nu ne pese?

Suntem de şapte ani în UE. Şi, chiar dacă unii nu observă, asta ne-a schimbat profund. Există bani europeni cu care se pot implementa proiecte, există mult mai multe oportunităţi de angajare, există oportunităţi de studiu în străinătate, putem călători foarte uşor prin Europa, dar mai ales ne aflăm într-un angrenaj de state democratice, cu o puternică tradiţie a libertăţii, a drepturilor omului şi a capitalismului. Exact acele valori şi ideologii care s-au dovedit a fi cele mai bune pentru societate.

Însuşi faptul că îl putem ataca liber pe Victor-Viorel Ponta ne indică progresul făcut în aceşti ani. Ce, în timpul guvernării Năstate îşi puteau permite ziariştii să-l atace pe Bombonel, măcar la jumătatea nivelului la care îl atacă acum pe Ponta? Nu prea. Ca să nu mai spunem de justiţie. Încă nu s-a elucidat misterul procurorului Panait, care s-a sinucis (sic!) după ce a fost pus să ancheteze un magistrat pentru că, la rându-i, anchetase o rudă a unui mic baron local. Păi, atunci, judecătorii ca acesta din urmă dădeau de belea cu SIPA, frumosul serviciu secret al ministerului de Justiţie care spiona magistraţii şi care avea grijă ca cei care se apucau să-i cerceteze pe corupţii mari sau mici să-şi primească „porţia de bice”.

Nu mă pot abţine să spun că Monica Macovei a fost cea care a desfiinţat SIPA, în 2005.

Acest UE are interesul de a păstra valorile democratice în ţările membre. Dacă o ţară deraiază, întreaga UE poate suferi. De aceea, liderii europeni taxează derapajele apărute în unele state membre. Nu deoarece sunt stăpânii noştri. Ci pentru că ne aflăm în aceeaşi formaţiune geo-politică! Pentru că au dreptul să o facă! Că doar noi am vrut în UE. E normal să ne chinuim măcar să-i respectăm principiile.

Şi acum ajungem la onorabilul nostru personaj ce se vrea preşedinte. Şirul de argumente ad hominem contra candidaturii lui Ponta este aproape interminabil, aşa că o să scriu, pe scurt, unele, ca să vedem despre cine vorbim:

 1. Acest om este şeful PSD, partid care, sub diferite nume, a reprezentat perpetuarea comunismului în România. Că doar FSN a fost făcut din aceia care se erijaseră, în 89, în lideri ai comitetelor revoluţionare. Aceia să fi fost alţii, noi? De unde, că nomenclaturiştii s-au mişcat repede şi au ocupat tot! Revoluţionarii au fost în stradă, nu în partide. A, PNŢ şi PNL! Păi, cât de mari erau ele faţă de FSN? (plus că mulţi din membrii lor au venit din străinătate la revoluţie). Deci, Ponta este şeful unei nomenclaturi nocive. Şi nu poate fi şef peste ei decât dacă ei îl agreează. Ca să-l agreeze, trebuie ca el să le servească Că doar vorbim de nomenclaturişti.
 2. Acest om a apărat ABSOLUT FIECARE om cercetat pentru corupţie din partidul să Chiar şi pe cei condamnaţi. Să spui că aceste dosare sunt politice în condiţiile în care până şi fratele preşedintelui este arestat şi judecat pentru fapte de corupţie înseamnă să minţi cu neruşinare. Which brings us to…
 3. Minte fără pic de ruşine. De la CV-ul fals (cu acel „master” în Catania, care de fapt era un curs de câteva săptămâni), la doctoratul plagiat (lucru dovedit de instituţii abilitate, cum ar fi săraca facultate de drept…), la situaţia economiei (declara că economia creşte când de fapt intraserăm în recesiune… RECESIUNE). Şi lista poate continua.
 4. Dă o hotărâre de guvern prin care foştii agenţi secreţi nu mai pot fi dezvăluiţi publicului în nicio circumstanţă. Nu numai că, modificând o lege mai veche, Ponta a dezvăluit câteva secrete de stat (cu ce se ocupă SIE, era scris chiar pe pagina unde era articolul schimbat de Ponta), dar i-a şi protejat pe foştii agenţi, care acum nu mai activează, fără să pomenească deloc de chestia asta în CSAT, deşi e o chestiune de securitate naţională. Deci, să-l suspectăm că o fi… în interesul lui?
 5. Are un stil grotesc, de burtă-verde, de a face politică. Aruncă cu invective, face acuzaţii idioate şi instigă la ură, propunând o „debăsificare” a ţării în condiţiile în care îşi dorea şi o mare unire. Păi, dacă învrăjbeşti oamenii, ce unire faci, monşer?
 6. Singura lui viziune politică e demagogia.
 7. Viziunea lui externă poate fi sintetizată în textul declaraţiei sale făcute cu ocazia vizitei recente în China: „Admir partidul comunist chinez pentru felul în care a condus China pe calea socialismului”. Şi să nu spună cineva că îi adoră pe aliaţii din NATO şi UE. Are, mai degrabă, o atitudine de copil rebel, numai că se revoltă degeaba, că nu ne stăpâneşte nimeni. Dovada? Uite că Viorel mai are puţin şi iese preşedinte.
 8. E un om fără viziune. Singura sa viziune e răsturnarea lui Băsescu. Altceva nu am auzit de la el, deşi, credeţi-mă, l-am ascultat. A, că aruncă şi el cu sloganuri ieftine, da… Dar ceva palpabil?
 9. Ne face permanant de ruşine. De la lovitura de stat din 2012 la votul de acum din diaspora, toate tâmpeniile orchestrate de el şi care încalcă grav libertatea şi democraţia au fost observate şi relatate punctual de cele mai importante publicaţii europene.
 10. Mai ţineţi minte lansarea candidaturii? E doar încălzirea.

Bun. Ce-i de făcut? În turul II au ajuns Ponta şi Iohannis. Luând în consideraţie cele de mai sus, este clar că trebuie ca toate voturile să se îndrepte spre Iohannis. Şi cei care n-au ieşit la vot în turul I ar trebui să iasă acum. Nu de dragul lui Iohannis. Nici măcar din ură faţă de Ponta. Oameni buni, faceţi-o DE DRAGUL ROMÂNIEI! Ca să ajungem şi noi în rândul ţărilor civilizate!

În acest moment, mii de oameni sunt gata să iasă în stradă pentru a-l taxa pe Ponta pentru mişelia din diaspora. La Cluj şi Oradea se pregătesc proteste. Eu zic ca la Bucureşti să fie unul şi mai mare (că doar suntem capitala…).

Dar să nu fie numai un protest anti-Ponta. Să fie un protest contra încălcării grave a democraţiei de către ministrul de externe Titus Corlăţean. Să fie o manifestaţie de susţinere a fraţilor noştri din străinate. Dar să fie un protest care să le dea lor, politicienilor, mult de gândit. Cum?

Să nu fie doar un protest contra ideii de Ponta-preşedinte. Nu. Trebuie să-i arătăm lui Iohannis că, dacă iese el preşedinte, are datoria să facă orice ca Ponta să nu mai rămână la cârma ţării. Da. Să fie un protest contra lui Ponta ca premier. Căci clasa politică a profitat atâta timp de faptul că din ură câştigă 4 ani, apoi pierd, dar apoi câştigă din nou. NU.

Să le arătăm că noi avem puterea şi că ei sunt reprezentanţi ai noştri, nu că ei au puterea şi noi le-o înmânăm ca nişte fraieri. Iohannis trebuie să ştie că, dacă va câştiga, nu va putea să-şi ignore votanţii, care nu-l vor pe Ponta nicăieri. Să nu coabiteze cu Ponta! Chiar nu există oameni mai buni ca Ponta de pus premieri, fie şi în PSD? Eu zic că sunt mulţi mai breji decât el, măcar pe latura economică, măcar că ar fi mai responsabili. (că na, s-ar aduce argumentul: cum schimbi premierul fără o majoritate? Se rezolvă, monşer, nu-i nimic bătut în cuie! Chiar şi alt PSD-ist, şi tot e o guriţă de aer.). Important e să-i dăm lui Iohannis un mandat să lupte cu Ponta!

Să nu uităm că şeful de campanie al lui Iohannis spusese acum ceva timp că „100% vom coabita cu Ponta.” Ei, să le arătăm că, deşi oamenii îl vor vota pe Iohannis, oamenii nu sunt de acord cu asta!

Dacă societatea civilă nu e un ochi vigilent, gata să-i taxeze pe „smecheraşii” aceştia, vom continua să avem cea mai oribilă clasă politică din Europa.

Despre andreigreceanu

Sunt un tanar din Romania. Am facut acest blog pentru a descrie niste situatii, pentru a arata dezastrul intelectual si nu numai din aceasta tara. Cred ca generatiile tinere ar trebui sa se ridice si sa faca ceva in aceasta tara, in loc sa plece din ea. Daca toti tinerii vor pleca din tara, cine va mai ramane cu initiative, cu reforme? Si vorbesc de toate domeniile, desi eu ma axez in principal pe politica si literatura. Eu cred in democratie suficient de mult cat sa-mi doresc ca ea sa functioneze si suficient de putin pentru a nu-mi face iluzii cu privire la limitele ei. Ma consider si eu un roman, si inca unul care vrea sa schimbe ceva in tara lui. De acum, mult nu pot sa fac, insa am o arma foarte importanta: scrisul. Imi place literatura, dar am gust si pentru politica. Interesanta combinatie, nu-i asa? Vreau sa imi croiesc un viitor in Romania. Pentru toti tinerii care gandesc ca mine si pentru cei ce inca cred ca mai bine e sa pleci in strainatate decat sa ramai si sa ajuti aceasta tara, eu va scriu. Va scriu si celor ce aveti un loc de munca, sunteti romani cinstiti si vreti o schimbare in bine. Va scriu tuturor celor interesati de literatura, tuturor celor care s-au saturat de lipsa de cultura modernista si vor o intoarcere la vechile valori, la valorile universale.
Acest articol a fost publicat în Eseuri politice și etichetat , , , , , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la „Să realizăm marea unire”… împotriva lui Ponta!

 1. adica zice:

  BUCURESTI TREZESTE-TE !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! VENITI LA VOT ,HAI SA SCHIMBAM TOTUL ACUM DUPA 25 DE ANI , SA DEMONSTRAM CA REVOLUTIA INCEPE !!!ACUM DUPA 25 DE ANI !!!!!!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s