Ponta, BOR şi Inelul Puterii


Asistăm la nişte atacuri fără precedent asupra statului de drept, realizate pe toate fronturile şi cu o vitalitate extraordinară, canalizată pe distrugere, pe călcat în picioare. De la batjocorirea diasporei, ba anunţând că se vor suplimenta secţiile de votare, ba anunţând că nu este legal posibil, până la atragerea Bisericii Ortodoxe Române în campania electorală. And everything in between, cum ar zice englezul.

Pentru cei care au văzut filmul şi/sau au citit cărţile Stăpânul Inelelor, nici că nu se poate găsi o comparaţie mai bună ca cea între România şi Pământul de Mijloc. Un Sauron cu ochelari îşi strânge armatele de orci şi de morţi-vii (aici Ponta îl bate pe temutul Făuritor al Inelului Puterii) şi le aruncă asupra Pământului de Mijloc, căutând cu turbare să pună mâna pe Inelul Puterii. În partea cealaltă, stindard al culturii, al înţelepciunii, far moral şi forţă ce ar trebui să fie de partea Binelui, un Isengard-BOR condus de patriarhul Daniel-Saruman trădează şi se raliază cauzei PSD-iste, lansându-se ca platformă electorală strâns legată de agenţii social-democraţi. Pe faţă.

Păi cum? Icoanele cu Sfântul Arsenie Boca care pe spate aveau scris un mesaj electoral pro-Ponta sunt doar un exemplu, poate cel mai grotesc. Am văzut şi „predica” episcopului de Maramureş, care îi învaţă pe credincioşi nu numai că mila Domnului este infinită, ci şi că şi răbdarea Lui este, punând-o la încercare prin îndemnurile făţişe pe care le-a făcut, de a-l vota pe exponentul stângii ce-şi trage seva din PCR-ul anticreştin. Desigur, la dreapta lui era şefu’, mai exact şeful PSD.

Pe lângă aceste două cazuri notorii au fost multe alte cazuri cu preoţi care îşi îndeamnă enoriaşii să voteze cu Ponta. Pentru că Iohannis este, nu-i aşa, neortodox. Îmi amintesc de „Baltagul” lui Sadoveanu, care prezenta o lume în care catolicii şi protestanţii erau numiţi generic „păgâni”. Aş fi sperat că mentalitatea noastră s-a dezvoltat, între timp, orizontul românilor depăşind linia Galaţiului aşa cum era el pe vremea Vitoriei Lipan.

Iohannis e creştin. Mai creştin decât Ponta, care încalcă flagrant cele 10 porunci (minte de îngheaţă apele, de pildă), care se închină mai degrabă baronilor decât lui Dumnezeu şi care împroaşcă cu noroi încoace şi încolo, ca un copil supărat. Însă, vorba ’ceea: Cine aruncă cu noroi pierde teren. Ponta prea îşi dă arama pe faţă. Ne dăm seama ce urât şi malefic e Sauron mai ales după adepţii pe care îi are.

Inelul Puterii îi stăpâneşte. Orbiţi, aceşti oameni nu-şi doresc decât puterea. Nici banul nu mai are atâta importanţă. Vor să-l poată primi. Vor să-l dea cui doresc. Vor să schimbe oameni pe criteriile lor proprii. Vor să mintă şi să ameninţe după bunul plac. Vor să fie temuţi şi respectaţi, iubiţi, poate. Ar fi în stare să falimenteze ţara dacă astfel ar avea puterea absolută.

Atitudinea BOR este una inacceptabilă. Biserica nu ar trebui să se amestece în campania electorală. Biserica este stindardul spiritual, comunitatea credincioşilor. Aici nu mai avem pontişti, băsişti, penelişti, pesedişti etc. Aici avem creştini, dornici să transceandă întru absolut. Este o cu totul altă dimensiune.

Biserica are un rol important în formarea civică a omului, prin Valorile pe care le predică. Astfel avem morala lui Iisus Hristos, dar şi a Vechiului Testament. Prima este cea desăvârşită, dumnezeiască, şi este modelul suprem. Şi oare găsim noi în aceasta ideea cum că ar trebui să bănuim de rău pe cel ce nu gândeşte ca noi? Particularizând, reiese din învăţăturile lui Hristos că un lider trebuie să se înscrie în fix aceleaşi tipare ca cei conduşi de el?

În primul rând, ambii candidaţi sunt creştini. Şi Iohannis, şi Ponta. Diferenţe majore între potenţialul lider şi populaţie ar fi apărut dacă nu ar fi fost creştini. Şi nici atunci, desigur, acesta n-ar fi fost un criteriu. Nu luat singular.

Încolo, Iohannis îmi pare mai aproape de creştinismul adevărat decât Ponta, care e numai pupăcit icoane în faţa televizoarelor şi dat bani la biserici. După cum am şi spus, încalcă toate preceptele morale ale creştinismului. Între timp, suntem îndemnaţi să votăm cu un candidat „de-al nostru”, „creştin-ortodox”.

Dacă creştin-ortodox şi protestant s-ar exclude reciproc, atunci aş fi înclinat să cred mai degrabă că BOR este cea care se îndepărtează de creştinism. Dacă ar fi să aplic ceea ce ne învaţă aceşti oameni, atunci i-aş exclude tocmai pe aceşti preoţi şi episcopi, şi pe cei care-i ascultă. Intoleranţa aceasta exacerbată este îngrozitor de nocivă, este lipsită de sens, este necreştină. Dar eu nu doresc să aplic asemenea „principii” mizerabile, aşa că o spun sus şi răspicat că atât un creştin-ortodox, cât şi un protestant, un romano-catolic sau un greco-catolic sunt, în primul şi în primul rând, creştini.

Şi tocmai pentru că îmi doresc ca un om care respectă Morala lui Iisus, cu frică de Dumnezeu, să conducă ţara, nu doresc să fiu sub cizma lui Ponta-Sauron.

Reclame

Despre andreigreceanu

Sunt un tanar din Romania. Am facut acest blog pentru a descrie niste situatii, pentru a arata dezastrul intelectual si nu numai din aceasta tara. Cred ca generatiile tinere ar trebui sa se ridice si sa faca ceva in aceasta tara, in loc sa plece din ea. Daca toti tinerii vor pleca din tara, cine va mai ramane cu initiative, cu reforme? Si vorbesc de toate domeniile, desi eu ma axez in principal pe politica si literatura. Eu cred in democratie suficient de mult cat sa-mi doresc ca ea sa functioneze si suficient de putin pentru a nu-mi face iluzii cu privire la limitele ei. Ma consider si eu un roman, si inca unul care vrea sa schimbe ceva in tara lui. De acum, mult nu pot sa fac, insa am o arma foarte importanta: scrisul. Imi place literatura, dar am gust si pentru politica. Interesanta combinatie, nu-i asa? Vreau sa imi croiesc un viitor in Romania. Pentru toti tinerii care gandesc ca mine si pentru cei ce inca cred ca mai bine e sa pleci in strainatate decat sa ramai si sa ajuti aceasta tara, eu va scriu. Va scriu si celor ce aveti un loc de munca, sunteti romani cinstiti si vreti o schimbare in bine. Va scriu tuturor celor interesati de literatura, tuturor celor care s-au saturat de lipsa de cultura modernista si vor o intoarcere la vechile valori, la valorile universale.
Acest articol a fost publicat în Eseuri politice. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s