Ură, steaguri şi Dâmboviţa


szekely_flag_1

Un nou scandal legat de (sic!) steaguri a fost declanşat de ambasadorul american Hans Klemm, care s-a fotografiat împreună cu primarul oraşului Sfântul Gheorghe şi cu alţi distinşi secui, doi dintre aceştia ţinând în mâini însuşi Drapelul Secuiesc. Stema lui Baphomet în România.

Poza e de ceva timp, scandalul însă nu se stinge. Tocmai când credeam că s-a terminat şi petarda asta, Digi24 organizează o mică discuţie pe tema asta, de parcă ieri o fi avut loc crucialul eveniment.

Cu ţara nu-i tocmeală!” ar replica românul.

Ok, merită o discuţie. Dar nu din considerentele la care s-ar gândii aceia mai agitaţi şi mai cu pică pe unguri. Mai degrabă merită o discuţie pentru că relevă o problemă universală, anume nevoia de duşmani a omului. Care, dirijată atent, poate duce la naşterea duşmanilor acolo unde nu sunt, ignorându-se adevăratele ameninţări. Ştiţi cum e, minciuna repetată devine adevăr, de la Soviete învăţăm.

Steagu’ ăsta blestemat al secuilor, pe care toată lumea îl huleşte şi-l scuipă, cum, bă, să îşi fluture flamura în nasurile noastre, când în Constituţie scrie că ţara e unitară şi indivizibilă, steagul ăsta e deja arborat pe sute, mii de case din infamul Ţinut Secuiesc. Şi n-am văzut vreun ungur să dea în cap vreunui român prin trecere, n-am auzit de vreo revoluţie, armată de secesiune sau rezistenţă în munţi. Oamenii şi-au pus steag în curte. Unde în articolul 1 din Constituţie scrie că n-au voie să-şi pună steag? A, că steagul ălă semnifică separarea de România!!! Ei, doar pentru că statele au steag, iar secuii au steag, nu înseamnă că secuii vor un stat. Că ce-ar face secuii cu un stat secuiesc? Nimeni de-acolo n-are aspiraţii de independenţă când de-abia îşi mai betonează şi ei un drum… 3 judeţe acolo s-ar trezi că vor să fie independente! Vrăjeală. Iar mitul unirii cu Ungaria există doar în mintea muntenilor. Secuii şi ungurii din „motherland” nu se au la inimă. Că politicienii lor fac poze… ştiţi cât valorează alea.

Secuii sunt în România, nu pleacă cu Harghita-n braţe, îşi flutură şi ei un steag, pe care l-au fluturat şi când Mihai Viteazu i-a bătut pe turcaleţi. Deja pe unii naţionalistoizi i-ar putea pune în dificultate asta. Secuii ăştia sunt cetăţeni români. Au o identitate aparte, din cauza limbii, a istoriei… Aşa că se simt şi ei mai aparte, după cum e şi normal, că doar nu avem pretenţia să fie toţi ca noi! Dar sunt AICI, nu se simt în afara României, nu se simt nici români, doar cum aţi vrea să se simtă? Îşi celebrează identitatea cu steagul ăla, bată-l vina.

Revenind la gestul concret al lui Klemm, greşeala americanului e că n-a avut minte să-şi dea seama ce reacţie va avea tot poporul de la sud de Carpaţi când avea să vadă poza. SUA nu intenţionează să încurajeze secesiunea unor regiuni din ţara noastră. Drace, şi-au pus jumate de scut antirachetă aici, nu e o garanţie suficient de solidă?

Dar, vai, ce frumos e când poţi să dai în americani! Când rublele curg berechet în buzunarele marxiştilor şi ale naţionaliştilor cu stea în frunte, care fac de ruşine titlul de patriot, mereu vom vedea propagandă de genul la televizor şi pe net. Pentru ce? Pentru un steag. Ce conflict real există între români şi unguri, acolo, în cele 3 judeţe? În 90’ i-au asmuţit securiştii unii împotriva celorlalţi. Povestea cu pâinea e pură fantezie. Multe poveşti sunt în mod voit exagerate şi colorate astfel încât să dea impresia unui război mut.

Problema cu românii de pe Dâmboviţa, care nu trăiesc în Transilvania şi nu au de-a face zilnic cu ungurii, este că nu ştiu exact ce e pe acolo, pe la secui. Şi mai e ceva: nu înţeleg că a-ţi iubi ţara presupune şi a-ţi iubi concetăţenii, printre care şi ăia cu care i-am bătut pe turci şi cu care am făcut România Mare şi cu care am îndurat comunismul şi cu care am traversat tranziţia. Ce, după 1918 au fugit secuii mâncând pământul? Îi găsim şi azi, nu? Sunt aici, sunt parte a României, dar au specificul lor şi cu asta basta. De atâtea secole s-au maghiarizat. Dar ei îşi spun secui, chit că trăiesc unde trăiau secuii.

Reclame

Despre andreigreceanu

Sunt un tanar din Romania. Am facut acest blog pentru a descrie niste situatii, pentru a arata dezastrul intelectual si nu numai din aceasta tara. Cred ca generatiile tinere ar trebui sa se ridice si sa faca ceva in aceasta tara, in loc sa plece din ea. Daca toti tinerii vor pleca din tara, cine va mai ramane cu initiative, cu reforme? Si vorbesc de toate domeniile, desi eu ma axez in principal pe politica si literatura. Eu cred in democratie suficient de mult cat sa-mi doresc ca ea sa functioneze si suficient de putin pentru a nu-mi face iluzii cu privire la limitele ei. Ma consider si eu un roman, si inca unul care vrea sa schimbe ceva in tara lui. De acum, mult nu pot sa fac, insa am o arma foarte importanta: scrisul. Imi place literatura, dar am gust si pentru politica. Interesanta combinatie, nu-i asa? Vreau sa imi croiesc un viitor in Romania. Pentru toti tinerii care gandesc ca mine si pentru cei ce inca cred ca mai bine e sa pleci in strainatate decat sa ramai si sa ajuti aceasta tara, eu va scriu. Va scriu si celor ce aveti un loc de munca, sunteti romani cinstiti si vreti o schimbare in bine. Va scriu tuturor celor interesati de literatura, tuturor celor care s-au saturat de lipsa de cultura modernista si vor o intoarcere la vechile valori, la valorile universale.
Acest articol a fost publicat în Eseuri politice și etichetat , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s